dinsdag 6 september 2011

Rificolona, het feest van de gekleurde lampionnetjes

Het feest van de 'Rificolona' wordt uitsluitend gevierd in de gemeenten Firenze en San Giovanni Valdarno. De Festa della Rificolona is een authentiek en origineel Florentijns feest vol volkse traditie en antieke folklore.

Foto: turismo2.it
Elke jaar op 7 september kwamen de boeren uit de hele regio van Florence naar de kerk van de Santissima Annunziata , om de geboortedag van Maria te vieren. ook werd er altijd een grote boerenmarkt op het plein voor de kerk gehouden. Hier brachten de boeren hun waren zoals paddestoelen, kazen en stoffen aan de man.

Foto: cortecavalli.it
Om bij de stad te komen liepen de boeren dag en nacht door. Na zonsondergang staken zij hun vrolijk gekleurde lantaars aan, gemaakt van stof en papier. De lantarens werden aan stokken gehangen om het licht van de lantarens nog beter te kunnen verspreiden en zodoende beter de weg te kunnen zien.

Tekening: margheritamicheli.blogspot.com
De lantarens/lampionnetjes zijn nog steeds het meest karakteristieke onderdeel van het vrolijke 'Rificolona' feest. Honderden lantarentjes/lampionnetjes van papier worden door kinderen (en jeugd) aan stokken door de straten van de stad en langs de rivier de Arno gedragen.

Zelfgemaakte lantarens en lampionnetjes
Wil jij dit feest ook graag meemaken? 
Om 20.00 wordt de groep 'pelgrims' die vanaf Impruneta zijn komen lopen, op Piazza Santa FelicitĂ  verwacht. Hierna komt de 'stoet' via Ponte Vecchio, Por Santa Maria, en Via Vacchereccia in Piazza della Signoria  aan. Hier komen alle 'lantarens en lampionnetjes' van de hele stad bijelkaar en onder leiding van een vrolijk orkest wordt het feest voortgezet op Piazza Santissima Annunziata.


Rificolona met de Locals vieren ?
Kom dan naar Firenze Sud op 7 september voor het Rificolona feest;
Vanaf 20.45 kun je in het Park Albereta (Parco dell'Albereta) luisteren naar de vrolijke muziek van de band Broken Flowers. Laat het gezicht van je kinderen kleuren door de aanwezige sminkartiesten of kijk naar de kunsten van de grafiti artiesten die hun beste beentje voortzetten.....Veel plezier!Geen opmerkingen:

Een reactie posten