donderdag 1 september 2011

Het Pinocchio park in Collodi

Collodi is een klein dorp in Toscane en ligt 79km van Florence (ongeveer 1 uur met de auto). Dit schattige dorpje is bekend over de hele wereld dankzij de schrijver Carlo Lorenzini, die hier zijn 'Avonturen van Pinocchio' schreef. De 'Avonturen van Pinocchio'  is het meest gedrukt en vertaalde niet religieuze boek van de wereld.

Eén van de vele vertalingen van Pinocchio
Foto: R.v/d Wielen Copyright 2011
HET PARK VAN PINOCCHIO
Het Park van Pinocchio werd in 1951 gesticht, waarbij verschillende kunstenaars werden betrokken. In 1963 werd het park verrijkt met een mooie tuin. Door middel van een parcours kom je hier langs de 21 beelden van kunstenaar Pietro Porcinai en de verschillende structuren en gebouwen van architect en designer Marco Zanuso. Samen vertellen zij met hun beeldende kunst het verhaal van Pinocchio.

Foto: R.v/d Wielen Copyright 2011


DE VERHALENVERTELLER & OUDE DRAAIMOLENS
Het park op zich doet een beetje oud en vervallen aan. Bij aankomst is er een klein theatertje waar twee keer per dag de verhaalenverteller het verhaal van Pinocchio vertelt (uiteraard alleen in het Italiaans) even verderop is er een klein klimrek en staan er twee oude huifkarren. Aan je rechterzijde vind je oude draaimolens (die het overigens niet doen). Via het grote plein in Mozaik, waar het verhaal van Pinocchio wordt afgebeeld,  kom je bij het 'Paese dei Balocchi'.

Pinocchio op het grote plein met mozaik versierd.
Foto: R.v/d Wielen Copyright 2011


DE 'PAESE DEI BALOCCHI'
Het Paese dei Balocchi is de tuin (park) die in 1963 werd toegevoegd en is echt het leukste deel van het geheel. Langs de nauwe paden kom je de beelden tegen die in chronologische volgorde het verhaal van Pinocchio vertellen. Note: deze tuin is niet geschikt voor wandelwagens!


La Fata (de Fee)
Foto: R.v/d Wielen Copyright 2011


EEN PERSOONLIJKE NOTE
Ik heb het Park van Pinocchio bezocht met kinderen van 2 en 4 jaar en die vonden het prachtig! Ben je wat langer in Florence en omgeving en hebben je kinderen het wel even gehad met al die kunst en monumenten, dan is het Park van Pinocchio zeker een leuk alternatief!

'Il gatto e la volpe' (de kat en de vos)
Foto: R.v/d Wielen Copyright 2011

INFO& LINK
Entree: € 11  - € 8 kinderen (3-14 jaar) (hoogseizoen)
Kijk op de website van Pinocchio voor meer informatie!

'La Balena' (de walvis)
Foto: R.v/d Wielen Copyright 2011


DE VOLGENDE KEER
Naast het Park van Pinocchio kun je ook het schattige dorpje van Collodi bezoeken maar ook de prachtige Garzoni tuin die geheel in Barokstijl is aangelegd en het kleine Butterfly House. Maar hier vertel ik meer over in mijn volgende 'Post'....

Het dorp Collodi
Foto: R.v/d Wielen Copyright 2011Geen opmerkingen:

Een reactie posten